Panasonic Lumix DMC-FZ48 en FZ200



Onderstaand review heb ik voor de FZ48 geschreven. Inmiddels beschik ik over de FZ200, een opvolger. Het diafragma 2.8 kan op deze camera wél voor het hele zoombereik ingesteld worden. Ook is de sensor iets groter. De camera beschikt extra over een hot shoe voor een externe flits. Alhoewel de instellingen anders werken dan op de FZ48 komt de camera verder overeen met wat ik hieronder geschreven heb.

Een bridgecamera wordt vaak achteloos ingedeeld bij de compactcamera’s. En toch is dat naar mijn mening niet terecht. Toegegeven, de camera heeft een vast, niet verwisselbaar objectief, maar de instelmogelijkheden op de camera komen voor een groot deel overeen met die van een DSRL. Als je bridgecamera beschikt over een goede lens zul je bij zonnig weer nauwelijks of geen verschil zien met foto’s die met een spiegelreflexcamera gemaakt zijn. De Panasonic Lumix DMC-FZ48 heeft een uitstekende F2.8 LEICA DC Lens met Nano Surface Coating Technology en Hi-speed CCD met een zoombereik gelijk aan een 25-600 mm lens.




In macro- en landschapsfotografie is deze camera bijzonder goed. Om mooie scherpe foto’s te maken zet ik de camera wel vaak vast, of op een statief of op een harde ondergrond zoals een muurtje, hek o.i.d. De bediening is heel makkelijk en met een beetje oefenen kun je ook de instellingen snel veranderen. Op de automatische stand worden de foto’s prima, maar als je iets meer wilt zul je de handmatige instellingen moeten leren gebruiken.






De problemen ontstaan pas bij donkerder omstandigheden. De kleinere beeldsensor, die in compact- en ook in bridgecamera’s zit, gooit dan roet in het eten. Zonder verder op de techniek in te gaan (die is voldoende op internet te vinden) leg ik hieronder uit welke problemen je er in de praktijk van ondervindt.

Omdat je bij donkerder weer met een hogere ISO-waarde moet fotograferen om toch een scherpe foto te krijgen, ontstaat er vrij gauw ruis (een korrelige foto met weinig details). Zelf vind ik de foto’s al niet mooi meer boven een ISO 200.

Een bewegend object is het volgende probleem. Fotografeer je bijvoorbeeld vogels, dan zul je een snelle sluitertijd moeten gebruiken. In het volle zonlicht haal je die met een bridgecamera prima, maar dit soort ideale omstandigheden heb je maar weinig. Onder minder lichte omstandigheden is de camera niet snel genoeg, zelfs niet met een hogere ISO-waarde, waarbij dan ook het hierboven genoemde probleem weer om de hoek komt.


.....nog net een straaltje zon




Een ander nadeel is dat je bij volledige zoom het diafragma van 2.8 (belangrijk voor een mooie scherpte/diepte) niet kunt gebruiken. Dit schijnt bij de nieuwere modellen verholpen te zijn, maar of het in de praktijk ook werkt, weet ik niet.

Voor mij wegen de voordelen momenteel nog steeds op tegen de nadelen. De camera is licht, je hoeft niet te slepen met zware lenzen en het prijskaartje is ook gunstig, alhoewel de camera niet echt heel goedkoop is. Wel kun je het beste snel met de handmatige instellingen leren werken. Daar worden de foto’s veel en veel mooier van. Al met al een camera die prima resultaten levert als je je erin verdiept en de ongemakken op de koop toe neemt.

22 opmerkingen:

  1. Hallo Joke,

    Ik heb zowel een DSLR (Sony a300) als deze Lumix FZ48 en ben er zeer over te spreken al onderken ook ik de bezwaren die je noemt. Daarnaast loop ik tegen nog een bezwaar aan, te weten het diafragma dat niet verder gaat dan f8. In gevallen van veel licht kun je geen bewegingsonscherpte creëren. Bij de kleinste ISO (100) komt er bij f8 nog teveel licht binnen om een lange sluitertijd toe te staan, denkt aan een waterval of een speer die door de lucht vliegt, Hierbij is bewegingsonscherpte de manier om beweging te suggereren. Misschien weet jij een manier om dit te tackelen. Ondanks deze nadelen kies ik toch vaak dit toestel vanwege de doordat jou al genoemde voordelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad gaat het diafragma niet verder dan f8. Voor het creëren van bewegingsonscherpte zou ik zelf het volgende proberen. Een grijsfilter gebruiken, waardoor je lichtsterkte afneemt. Ik heb er een van Hoya. Je kunt ook een paar stops onderbelichten proberen. Een laatste mogelijkheid (voor bv. de speer) is panning (blz 90 handleiding). Ik moet er wel bij zeggen dat ik daar weinig ervaring in heb. Dat is echt oefenen. Succes. Ik zou het leuk vinden om nog eens te horen of het je gelukt is. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi Joke,
    Ik had jouw uitleg gelezen over de FZ48 en het was voor mij heel duidelijk.Zelf ben ik al weer enige tijd aan het werk met de FZ200. Gaat in de praktijk echt een stapje verder. Ook met macro gecombineerd met panasonic close-up lens bereik ik goede resultaten. Mischien toch een idee om eens over te stappen. De FZ200 is de laatste tijd aardig in prijs gedaald. Heeft ook aansluiting voor afstandsbediening. Gebruik ik ook voor tele en macro en het werkt perfect!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hoi joke
    ik heb de lumix fz200 en het lukt me niet om de voorgrond scherp intestellen en de achtergrond wazig
    ik weet dat dit moet met de sluitertijd en diafragma en denk dat ik weet wat de diafragma balk ik maar weet het niet 100% zeker kunt u mij misschien helpen

    Groetjes shauni

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Shauni,
      Leuk dat je mijn blog hebt gevonden. Ik heb helaas geen emailadres van je, dus antwoord ik je hier. Je camera stel je in op Macro (tulpje). Knopje links boven. Ik gebruik op de camera vaak de A-stand. Het diafragma stel je in tussen de 2.8 en 5.6, afhankelijk hoeveel je scherp wilt hebben. Maar hoe je je camera op je onderwerp richt is net zo belangrijk. Verder is de afstand tussen je onderwerp en de achterliggende achtergrond ook belangrijk. Ik heb veel geoefend met alleen te kijken zonder af te drukken. Dus: richten, scherp laten stellen en kijken of dat is wat je wil. Zo niet, een andere stand van de camera proberen. Ik hoop je hiermee geholpen te hebben. Het is veel oefenen. Groetjes, Joke

      Verwijderen
  5. sorry ik had mijn email adres erbij gezet
    dat was niet nodig
    maar mijn vraag was ik wil graag wat nederlandse uitleg van de DMC fz 200
    ik wil insecten fotograferen,maar Hoe!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vorig jaar heb ik de FZ200 aangeschaft na de enthousiaste recensies gelezen te hebben. mij vallen de opnames vaak tegen. heel veel foto's zijn overbelicht. Lichtere delen heel erg overbelicht. Ik houd me heel erg aanbevolen voor advies welke i stellingen ik kiezen moet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Reacties
    1. Eén antwoord op je vraag is er niet, Cees. Wat wil je fotograferen? Macro, landschap? Stuur me even een mailtje met wat meer uitleg. Mijn mailadres staat linksboven bij Contact.

      Verwijderen
  8. ik zou graag bewegende beelden maar krijg de lumix fz 200 niet ingesteld de beelden zijn onduidelijk bij bewegende beelden en als ze dan niet wazig zijn en het bewegende deel wel duidelijk is dan zijn ze veel te donker.mijn vraag dus hoe moet ik de camera instellen voor bijvoorbeeld van iemand die in de lucht springt maar dat het toch een duidelijke foto is zou je het stap voor stap kunnen uitleggen aub want vinden het echt niet alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat de fz 200 erg veel overeenkomsten met een spiegelreflexcamera heeft kun je hierover diverse cursussen op internet vinden. Die zijn voor reflexcamera's geschreven, maar kun je goed gebruiken. Daar staat vaak heel uitgebreid (veel uitgebreider dan ik hier kan doen) in hoe je de instellingen het beste kunt doen en je leert er veel van. Succes!

      P.S.: zou je volgende keer even je naam onder je vraag willen zetten? Dat is voor mij prettiger. Alvast bedankt.

      Verwijderen
  9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste Joke,
    Ik ben via het internet terecht gekomen bij uw site en leest dat u ervaring heeft met de Panasonic Lumix DMC-FZ200 en de opzetlens van Raynox.
    Mijn nieuwsgierig werd daardoor gewekt want ik ben namelijk ook op zoek naar een mogelijkheid dat ik nog betere (lees dichterbij) kan inzoomen en dichterbij een voorwerp kan fotograferen . Ik ben erg tevreden met de camera maar mis de mogelijkheid om van heel dichtbij in te zoomen. Zodat je bijvoorbeeld een gedeelte van de bloem heel extreem kunt uitvergroten.
    Daarnaast ben ik ook benieuwd naar de kwaliteit/scherpte van de foto. Soms moet ik namelijk een stukje verder weg staan om goed te kunnen inzoomen, want anders geeft die aan dat ik te dichtbij sta en dat ik niet kan focussen.
    Ik heb u prachtige foto’s bekeken maar vind het lastig om het verschil te zien wat nu wel en wat nu niet met de opzetlens is gemaakt.
    Hopelijk kunt u mij het verschil uitleggen en kan ik dan de keus maken of de lens ook iets voor mij is of dat ik voor deze specifieke wensen beter een hele nieuwe body moet aanschaffen.

    Mvg Sandra.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Joke,heb net de fz200 gekocht en in de zoeker krijg ik mijn beeld niet scherp,wat doe ik verkeerd?
    mvg Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De zoeker is niet het beste deel van deze camera, Sandra. Zelf gebruik ik alleen het schermpje. Nadeel is dat je met veel licht niet veel ziet. Voordeel is dat je je compositie meteen goed kunt maken. Een beetje schipperen dus. Succes! Groet, Joke

      Verwijderen
  12. Leuk dat je ook met de FZ200 werkt! (toch niet via mijn tip ooit gegeven?)
    Ha ha! Ik heb de beperkingen gelezen maar ja wat wil je dan voor deze prijs?? Ik weet het wij Nederlanders willen altijd voor een dubb............. De nu uitgebrachte
    Fz82 lijkt mij alweer een stuk beter w.b.t. de specificaties. Maar jij bent niet gauw tevreden en dat is een goede eigenschap voor een fotograaf. Ik vind jouw werk trouwens nog steeds heel mooi. Ps,werk je wel eens met de Burst techniek? Ik ga d'r eens mee rommelen. Hi hi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je compliment, Gerard. Ik werk al vele jaren met de Panasonic. De belangrijkste drijfveer om voor een bridgecamera te kiezen was voor mij het gewicht dat je meeneemt. Voor de Panasonic koos ik vanwege de super goede Leica lens. In mijn review heb ik zowel voor- als nadelen opgenoemd. Los van de prijs overigens. De bursttechniek heb ik wel eens gebruikt, maar daar was ik niet zo tevreden over (niet scherp genoeg). Als het jou goed lukt, hoor ik het graag. Groetjes, Joke

      Verwijderen
  13. Hoi Joke,

    Had ook een vraag over de belichting, hoe stel je deze nu in, ik heb het al geprobeerd en veel foto's gemaakt, maar ik merk dat ik gewoon op AI maar de beste foto's maak en gebruik wel een zonnekap. Anders zijn ze helemaal niet om aan te zien. Te veel licht. Heb wel de gebruiksaanwijzing gedownload, maar daar staat zoveel info op, als je tien pagina's verder bent weet je al niet meer wat te doen, niet erg handig vind ik zelf, hoop dat je me kunt helpen een beetje.

    Mvg, Karin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar is niet 1 antwoord op, Karin. Kun je mij zo'n mislukte foto mailen? Dan kan ik de exif-gegevens bekijken en zien hoe je instellingen waren. Groetjes, Joke

      Verwijderen
    2. Ik heb geprobeerd je een email te sturen, maar dat is niet gelukt, kreeg de email weer terug het adres bestaat niet...

      Verwijderen
    3. Heb je dit mailadres gebruikt, Karin? jokescamera AT alwaysbusy.nl. AT vervang je door zo'n apestaartje en je gebruikt nergens spaties. Ik zet expres mijn email er niet compleet op, omdat dat door robots opgepikt wordt en dan krijg ik teveel spam. Het mailadres werkt goed. Ik zie je bericht wel. Groetjes, Joke

      Verwijderen
    4. Hoi Joke, heb je twee foto's gestuurd.

      Groet Karin

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.